Liderii mondiali vor căuta asiduu un compromis istoric pentru a limita schimbările climatice, dar rezultatul s-ar putea lăsa aşteptat. Sursa: Agerpres
După aproape 12 ani de la ultima încercare şi doi ani de pregătire temeinică, peste 15.000 de delegaţi şi jurnalişti din cel puţin 190 de state se vor reuni, începând cu ziua de luni, în capitala daneză, pentru a ajunge la un compromis privind eforturile de combatere a încălzirii globale.
„Cele mai dificile negocieri pe care le-a purtat vreodată omenirea”, aşa cum sugestiv declara un oficial norvegian care va participa la Conferinţa de la Copenhaga, cel mai mare summit pe teme climatice organizat până în prezent, vor avea drept scop limitarea încălzirii globale la doar două grade Celsius.
Un obiectiv aparent banal, dar care presupune, potrivit experţilor, reducerea la jumătate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, în raport cu valorea înregistrată în 1990, scrie France Presse. Aproape 100 de lideri mondiali vor încerca, în ultimele două zile ale summitului, să smulgă mult aşteptatele concesii necesare încheierii unui acord.
De la vorbe la fapte
Recesiunea economică a diminuat considerabil dorinţa şi disponibilitatea investiţiilor în tehnologia „verde”, iar multe sondaje de opinie efectuate recent arată că preocuparea publică pentru schimbările climatice este tot mai redusă. Specialiştii avertizează, de a semenea, că angajamentele asumate până în prezent nu sunt suficiente pentru atingerea ţintelor de reducere a emisiilor. Mai mult, statele industrializate trebuie să asiste financiar ţările în curs de dezvoltare pentru a se ralia eforturilor globale.
„Este puţin probabil că vom obţine ceea ce este necesar înainte ca emisiile să atingă cote maxime până în 2020”, unul dintre reperele temporale stabilite în lupta împotriva schimbărilor cli