Nu pot fi de acord cu decizia preşedintelui Obama de a spori efectivele militare din Afganistan. Aş prefera o abordare minimalistă, în care să lucrăm cu liderii tribali aşa cum am făcut-o la început pentru a răsturna regimul taliban.
Dată fiind actuala noastră nevoie de nation-building acasă, sunt pregătit să accept mai puţină securitate în Afganistan. Gândirea mea de politică externă de după 11 septembrie s-a bazat pe patru piloni:
1. Tot ce am primit vreodată în viaţă se datorează faptului că am fost născut în această ţară, America, în aceste vremuri, cu aceste oportunităţi pentru cetăţeni. Obligaţia principală a generaţiei noastre este de a lăsa o Americă similară copiilor noştri.
2. Dacă devenim slabi şi împovăraţi de declinul economic şi de datorii, aşa cum se întâmplă acum, America ar putea să nu fie capabilă să-şi joace rolul istoric de stabilizator în lume. Chiar dacă nu v-a plăcut o lume cu o Americă prea puternică, nu o să vă placă totuşi una cu o Americă prea slabă - în care China, Rusia şi Iranul stabilesc mai multe reguli.
3. Motivul pentru care există atât de mulţi frustraţi şi furioşi în lumea arabo-musulmană, care se dezlănţuie mai întâi împotriva guvernelor lor şi apoi împotriva noastră, se datorează contextului în care-şi trăiesc vieţile. Există un deficit de libertate, un deficit de educaţie şi un deficit de acordare a unui rol important femeilor.
4. Unul dintre principalele motive pentru care lumea arabo-musulmană a fost atât de rezistentă faţă de reformele politice interne este acela că rezervele de petrol permit regimurilor ei să devină puternic înrădăcinate la putere, prin simpla capturare a robinetului şi folosirea banilor rezultaţi pentru finanţarea unor vaste reţele de securitate şi de informaţii, care reprimă orice mişcări populare. Uitaţi-vă la Iran.
Oamenii nu se schimbă când le spunem să se schimb