Un român a parcurs, cu multe peripeţii, peste 13.000 de kilometri în şase luni şi a făcut autostopul din Nepal până în România.
Ploaia cade în rafale, iar pământul îţi fuge de sub picioare. Furtuna a întunecat ziua. În aer pluteşte o umezeală de coşmar. În ţara asta mică şi muntoasă, satul cu oameni frumoşi şi zâmbete largi e ascuns undeva, la câţiva paşi. Otrava din sânge, însă, nu are răbdare şi vrea să te culce la pământ.
Mihai se târăşte cu greu pe cărarea din munţii nepalezi. A plecat din România cu gândul să facă autostopul din Nepal spre casă. Autostop pentru suflet. L-a întâlnit pe Dalai Lama. A împărtăşit seninătatea preoţilor tibetani şi ospitalitatea indienilor. A învăţat să se descurce în limbile nepali, hindi, farsi şi urdu.
Se află în mijlocul pustietăţii, cu mâna umflată de la înţepătura unei insecte necunoscute şi luptă cu otrava. Nu e capătul drumului. Nici nu ştie că suferinţa de acum nici nu se compară cu ceea ce urmează: o tentativă de jaf şi închisoarea în Iran.
Şapte paşi spre inima Orientului
Astăzi, Mihai Iordache are 31 de ani şi privirea senină, parcă pierdută în amintiri. Dincolo de faptul că este preşedinte al Ligii pentru Educaţie, Cultură şi Sport şi a trecut prin trei facultăţi (Turism, Marketing şi Psihologie), şi-a propus anul trecut să meargă din România în Nepal şi să se întoarcă în Europa cu autostopul.
Pentru acest proiect a scos bani din buzunarul lui „nu contează câţi bani”. Din mai 2008, timp de şase luni, a călătorit spre est.
„Am pornit de la ideea că, pe măsură ce mergi mai la Răsărit, oamenii sunt mai deschişi, e în natura lor”, şi Mihai şi-a îngrămădit aparatul foto şi câteva lucruri în rucsac.
A trecut prin Bulgaria, Turcia, Emiratele Arabe Unite, India, Nepal, Pakistan şi Iran. Le-a ţinut asiaticilor traininguri despre