Summitul de la Copenhaga, la care participă 192 de şefi de stat din întreaga lume, are drept scop încercarea de a se ajunge la un acord în scopul înlocuirii Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012, scrie BBC News
China
Oficialii de la Beijing vor ca statele bogate să rducă emisiile de dioxid de carbon cu 40% până în 2020, comparativ cu 1990 şi ca acestea să aloce 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru a ajuta ţările mai puţin dezvoltate să se adapteze noilor cerinţe prinvind emisiile de gaze cu efect de seră. "Ţările dezvoltate trebuie să întindă o mână de ajutor statelor aflate în proces de dezvoltare în încercarea de a face faţă schimbărilor climatice", a declarat preşedintele chinez Hu Jintao.
De asemenea, China cere Occidentului să ofere tehnologie eco. Potrivit datelor organizaţiilor internaţionale, China este principalul producător de gaze cu efect de seră.
Statele Unite
SUA au precizat că sunt de acord cu reducerea cu 17% a emisiilor de dioxid de carbon până 2020 faţă de nivelul din 2005, ceea ce înseamnă o reducere de patru procente faţă de 1990. De asemenea, oficialii americani susţin că economiile emergente, precum China, India, Brazilia si Africa de Sud, trebuie să se angajeze într-un proces mai activ de reducere a emisie a gazelor cu efect de seră.
SUA sunt cel de-al doilea poluator al lumii. "Înţelegem gravitatea ameninţării reprezentate de încălzirea globală şi suntem decişi să acţionăm. Ne vom îndeplini obligaţiile către generaţiile viitoare", a precizat liderul de la Casa Albă, Barack Obama.
Uniunea Europeană
Liderii de la Bruxelles au acceptat o reducere a emisilor de dioxid de carbon cu 20% faţă de nivelul din 1990 în următorii zece ani. Ţintele propuse de oficialii europeni sunt ceva mai ambiţioase. Bruxelles-ul cere statelor bogate să reducă până la 95% din emisile de gaze cu