Elevii români au obţinut cinci medalii de argint şi de bronz la Olimpiada de astronomie, obiect care nici măcar nu se predă la şcoală. Pasionaţi de cosmos, şase adolescenţi au clasat România pe locul patru pe naţiuni la competiţia care s-a desfăşurat acum o lună la Hang Yhou, în China.
Materia astronomie nu există în programa şcolară din România. Cu toate acestea, avem elevi olimpici la ştiinţa astrelor.
Anul acesta, elevii români s-au întors din China, unde a avut loc Olimpiada de astronomie, cu două medalii de argint şi trei de bronz. Au mai câştigat două premii speciale de la diverse secţiuni din concurs.
„Mereu apare o planetă nouă"
Alberto Manca, 17 ani, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a lua medalie de argint. Este pasionat de astronomie încă de mic.
„Îmi amintesc cum mergeam la Palatul Copiilor şi mă uitam prin telescop. Astronomia este frumoasă pentru că mereu mai apare câte ceva: o planetă nouă, o stea, o gaură neagră", spune Alberto.
Şi-a făcut planuri ca să studieze astronomia în străinătate pentru că în România nu există o facultate cu acest profil.
Colega lui, Ioana Zelko, de 18 ani, este în clasa a XII-a, la acelaşi liceu. Ioana a fost medaliată cu bronz în China, iar la Olimpiada mondială de astro-fizică a luat premiul I. „Eu am descoperit astronomia prin fizică. Pe lângă faptul că înţelegi unde te afli în Univers, la astronomie descoperi tot timpul lucruri noi", spune Ioana.
Viitor teolog, pasionat de astre
Denis Derecichei este elev în clasa a IX-a la Liceul Teologic Baptist din Oradea şi a fost medaliat cu bronz. Astronomia a descoperit-o la un curs extraşcolar al unui profesor de fizică.
„Mă uitam de multe ori la documentare. Cel mai mult îmi plăceau stelele. Mă fascina mărimea lor. Vreau să-mi exp