Numărul furturilor din Timişoara a ajuns la 7.000 în acest an, aproape triplu faţă de anul precedent. Infracţiunile sunt comise de spărgătorii şi hoţii de criză, aflaţi la început de carieră infracţională, care nu sunt uşor de prins, spun poliţiştii, pentru că oamenii legii nu au amprentele în baza lor de date.
„Încearcă să îşi acopere bine urmele. Sunt mai precauţi, însă avantajul nostru este că nu au experienţă şi mai lasă urme”, a spus Andrei Emil, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Timiş. Mai bine de două treimi dintre furturi au rămas, însă, nerezolvate. Psihologul criminalist Tudorel Butoi spune că în timp, hoţii începători se specializează şi vor trece la jafuri, tâlhării şi crime.
„Cei proşti sunt prinşi repede, cei buni se specializează. E selecţia profesioniştilor. Încep să fure din nevoie, apoi o fac din plăcere. În vremuri de criză se formează trupe noi de spărgători, hoţi, tâlhari”, a spus psihologul criminalist. Criza scade şi vârsta de la care bănăţenii se apucă de furat. Numai în weekend, în Timişoara au fost prinşi şase copii, cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, care au comis mai multe tâlhării.
Prima trupă a văzut o oportunitate de a câştiga bani uşor în aglomeraţia de la Târgul de Crăciun din Piaţa Operei şi a furat telefoane din buzunarele trecătorilor. Alţi trei adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani, au fost arestaţi sâmbătă, pentru că au comis mai multe tâlhării în Timişoara. Ei sunt acuzaţi că în noiembrie şi decembrie au atacat în plină stradă patru femei, cărora le-au furat poşetele. Puştii acţionau la adăpostul întunericului, seara, între orele 21 şi miezul nopţii, urmărindu-şi victimele în prealabil.