Poliţia italiană a reţinut obiecte de artă în valoare de peste 150 milioane de €, care se presupune că au aparţinut patronului grupului lactate Parmalat, Calisto Tanzi. Parmalat este cel mai mare caz de faliment fraudulos din Italia.
Cele 10 picturi şi desene, printre care şi opere semnate de Picasso, Monet şi Van Gogh au fost găsite ascunse în podurile a două case, aparţinând unor prieteni ai familie lui Calisto Tanzi, fondatorul Parmalat.
Tanzi a negat că obiectele confiscate sunt ale lui. Acesta a depus un apel la sentinţa de 10 ani de închisoare, în cazul falimentului Parmalat. În urma acestui scandal, economiile a peste 100.000 de mici investitori au fost pierdute.
Parmalat, una dintre cele mai mari companii din Italia, a dat faliment, în urma unui scandal de fraudă, în anul 2003. În acel moment, în conturile firmei s-a descoperit o "gaură" de 14 miliarde de euro.
Autorităţile au precizat că obiectele de artă au fost prezentate unor potenţiali cumpărători, ceea ce a grăbit operaţiunile de confiscare, înainte ca acestea să fie vândute.
Fondată în 1961, când Tanzi avea doar 22 de ani, Parmalat a fost reînfiinţată în 2005, la doi ani după falimentul din anul 2003. Multinaţionala fondată în Italia este prezentă şi pe piaţa românească, din 1991. În anul 2007, cifra de afaceri a companiei a fost de 14,5 milioane de euro. Parmalat a devenit, înainte de scandalul de la începutul anilor 2000, lider modial în producţia laptelui UHT (Ultra High Temperature).
Astăzi, reprezentanţele sale se regăsesc în Europa, America Latină, America de Nord, Africa de Sud şi China. Anul trecut, compania avea 14.170 de angajaţi.