O măsea de mamut a fost descoperită chiar în Cetatea de tip Vauban din Alba Iulia, cu ocazia lucrărilor de reamenajare a şanţurilor cetăţii, care se desfăşoară în această perioadă. Este prima măsea de mamut descoperită în Alba Iulia şi cea de-a doua descoperită în judeţul Alba, prima fiind scoasă la lumină tot în acest an, în primăvară, la Cugir. Fosila din cetatea istorică a fost descoperită ieri de muncitorii care scoteau pământul din şanţuri în cadrul lucrărilor de punere în valoare a cetăţii. Arheologii au identificat „osul ciudat” ca fiind un fragment de măsea de mamut.
„Cu ocazia lucrărilor de amenajare a şanţului sudic al cetăţii Vauban, în apropierea bastionului Steinville, angajaţii firmei de construcţii, au descoperit la o adâncime de circa 8 metri faţă de nivelul superior al zidurilor cetăţii o fosilă identificată ulterior ca fiind un fragment de molar aparţinând unui mamut. Acesta a fost sesizat într-un strat de pietriş şi nisip aluvionar, la limita cu nivelul pânzei freatice”, a declarat Anca Timofan, arheolog în cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Specialistul a precizat că, fiind vorba despre stratul aluvionar, este probabil ca molarul să fi fost purtat de apele Mureşului în această zonă. „Nu ne aşteptăm să găsim tot scheletul”, a precizat arheologul. Oricum, muncitorii vor cu foarte mare atenţie pentru a vedea dacă descoperă şi alte fragmente din schelet.
Datarea cu carbon 14, scumpă
„Fosila descoperită are o lungime de 20 de centimetri şi se află în prezent în laboratorul de restaurare al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia unde va fi supusă procedurilor specifice de curăţare şi conservare în vederea expunerii acesteia publicului vizitator. Cronologic descoperirea ar putea data din paleoliticul superior, 35.000 - 10.000 înaintea erei noastre. Din punct de vedere geologic, ne