În multe sate din judeţul Vrancea, femeilor li se îngrădeşte dreptul la vot din cauza unei situaţii care se perpetuează de ani buni şi pe care autorităţile o tolerează. Astfel, ele intră în cabina de vot alături de partenerul de viaţă. Sursa: Silvia Vrînceanu
Zeci de asemenea situaţii au fost semnalate şi la scrutinul de astăzi, însă oficialii secţiilor de votare spun ba că unul dintre soţi nu vede, ba că nu ştie să citească, deşi atunci când trebuie să se semneze sau să introducă buletinul în urnă, nu par a avea asemenea probleme.
„Din păcate, în mediul rural încă se mai practică votul în familie, care este considerat firesc. Oamenii par uimiti când acest lucru li se interzice, ceea ce ne spune mereu că doar de ochii observatorilor se respectă legea. E vorba mai ales de soţ-soţie, dar uneori şi tatal şi fiul vor să voteze în aceeaşi cabină, pe motiv de relaţii de rudenie. Legea este ambiguă, nespecificând clar situaţiile când o persoană poate vota însoţită, lăsând decizia preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare (BESV), pentru „motive întemeiate””, ne-a declarat Gabriela Obodariu, preşedintele Clubului Focşani al Asociaţiei Pro Democraţia, care monitorizează procesul electoral din Vrancea cu 110 observatori împărţiţi în echipe mobile.
Negocieri cu „capul familiei”
În comunele montane Nereju, Spulber, Negrileşti sau Nâruja, mai multe cupluri au votat ieri „în doi”, chiar sub ochii îngăduitori ai responsabililor din secţii. „Soţia nu ştie carte” sau „soţul este orb şi nici nu aude bine”, au fost răspunsurile indulgente ale preşedinţilor de secţii.
La secţia de vot din comuna Nereju, o femeie a închinat buletinul de vot de mai multe ori, ba chiar a şoptit şi o rugăciune înainte de a-l băga în urne. „Ca să ne fie mai bine”, a explicat bătrâna, care a votat dis de dimineaţă, în familie, î