Românii îşi aleg preşedintele duminică, 6 decembrie. Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora şapte dimineaţa, iar peste 18 milioane de persoane cu drept de vot sunt aşteptate la urne. Circa 21 de mii de secţii de votare au fost organizate, dintre care 3.350 sunt secţii de votare speciale, înfiinţate în gări, autogări, aerogări şi în campusurile universitare.
Românii îşi aleg preşedintele duminică, 6 decembrie. Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora şapte dimineaţa, iar peste 18 milioane de persoane cu drept de vot sunt aşteptate la urne.
Circa 21 de mii de secţii de votare au fost organizate, dintre care 3.350 sunt secţii de votare speciale, înfiinţate în gări, autogări, aerogări şi în campusurile universitare. Ele sunt la dispoziţia alegătorilor care în ziua scrutinului se află în alt oraş decât cel de domiciliu. Alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota numai după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
În străinătate au fost amenajate 294 de secţii de votare, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Alegătorii pot vota cu buletinul sau cartea de identitate. Potrivit legii, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau temporar, titlul de călătorie, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.
Paşaportul poate fi folosit numai de către românii care votează în străinătate sau de cei cu domiciliul în străinătate.
Există şi posibilitatea votării la o urnă specială, dar acest lucru îi vizează doar pe cei care nu se pot deplasa.
Da