La secţia specială de votare 1013 din cadrul Universităţii de Drept, cei care au ales să-şi exprime votul au aşteptat aproape două ore.
E drept că cei mai mulţi votanţi erau tineri, iar ceea ce-i făcea să nu renunţe la aşteptare n-a fost pasiunea pentru vreunul dintre cei doi candidaţi ci obligaţia cetăţenească de a-şi exprima votul. „Nu m-a convins niciunul dintre candidaţi să-i dau votul, dar dacă tot au murit tineri, acum 20 de ani, pentru ca eu să am libertate, este o datorie civică să merg la vot”, spune Ciprian Mira de 21 de ani, din Brăila.
Abia s-a aşezat la coadă, însă perspectiva celor două ore de aşteptare nu-l sperie. Şi Ana-Maria Dincă din Braşov ar lua coada de la capăt dacă ar fi nevoie, deşi a venit încă de la 8.00 în speranţa că dimineaţa va fi mai liber. „La început parcă mergea mai repede, dar pe parcurs coada s-a lăţit şi n-am mai avut spor la înaintat“ povesteşte tânara studentă la Limbi Străine. Este următoarea care intră, ca la un cabinet medical, în secţia de vot după care spune că se duce să doarmă.
Jandarmii se plâng de foame
Doar jandarmii însărcinaţi cu instalarea ordinii se plâng de dureri de spate şi de foame. „Ţi-e foame? Ia un pahar cu apă!” glumesc între ele două femei îmbrăcate în uniformă poliţienească şi care fac cu rândul la statul pe scăunelul instalat în faţa secţiei de votare. „Sunt trează de la ora 4.00 şi ies din tură abia la 18.00. Nu avem pauză de masă dar o să facem cu rândul şi o să mergem totuşi să mâncăm ceva“ povesteşte o femeie în uniformă ferindu-se să-şi dea numele pentru că „nu ştiu dacă am voie“.
În alt corp al Universităţii, la secţia normală de vot 919, relaxare totală: nici pomeneală de coadă. Cetăţenii intră fără vreun obstacol şi se opresc doar pentru a preda buletinul personal şi a-l lua pe cel de vot. „A durat un minut, cât să pun ştampila“, spune Marian Ciot,