IDEE. Rămasă fără job, o ieşeancă face dulciuri şi bani din reţetele păstrate cu sfinţenie în caietul de dictando.
După ce a cunoscut gustul amar al şomajului, ieşeanca Pansi Spiţă şi-a deschis o afacere cu profil unic: face prăjituri de casă, după caietul în care a scris reţete pe vremea când lucra pe un şantier şi le schimba cu colegele de serviciu. Cofetăreasa spune că dulciurile ei nu conţin niciun strop de aditivi, conservanţi sau amelioratori.
Secretele din caiet
Punctul de cotitură în viaţa lui Pansi a fost în 1998-1999, pe vremea când locuia în Piatra-Neamţ, după ce soţul ei s-a îmbolnăvit. A trebuit să facă dializă şi să vină de trei ori pe săptămână la Iaşi pentru asta. Şi pentru că bărbatul era din partea locului, au decis să vândă apartamentul de sub Pietricica şi să cumpere altul în locul de baştină al soţului, devenit atunci pensionar de gradul I.
Au urmat ani grei, în care Pansi, de profesie biochimistă, şi-a căutat în zadar un loc de muncă, fiind refuzată din cauza vârstei: trecuse de 40. A intrat în şomaj, iar viitorul se anunţa tulbure. Până într-o zi când o prietenă i-a spus: „Pansi, tu faci prăjituri atât de bune. De ce nu vrei să îţi deschizi o afacere?”.
Lucra singură şi vindea la geam
Atuul ei a fost acela că venea cu ceva nou. „Eu nu fac prăjiturile clasice pe care le vedeţi de obicei în cofetării. Apelez la caietul pe care l-am păstrat încă de pe vremea când lucram pe şantier cu soţul meu şi organizam zile de naştere cu colegele. Venea una cu o prăjitură şi celelalte ziceau «ce bună e» şi «dă şi mie reţeta». Ceea ce fac eu sunt prăjituri de casă, ca la mama sau bunica”.
Pentru a primi autorizaţie, a făcut cursuri de cofetar-patiser, astfel că, în 2003, a reuşit să înceapă afacerea, în trun mic spaţiu închiriat, unde lucra singură şi vindea la geam. Înce