Criza din emiratul arab nu va atinge statul român, a cărui situaţie este diferită de cea a altor ţări, spune Mihai Tănăsescu. Datoria publică mai mică, dar şi absenţa băncilor străine cu expunere în Dubai, de pe piaţa internă, vor proteja România de efecte nocive.
România şi Grecia au fost văzute, într-o analiză a revistei Fortune de săptămâna trecută, ca „următorul Dubai", adică intrarea în incapacitate de plată. Grecia, fiindcă are un deficit bugetar ce ar putea depăşi 12% din PIB în acest an. România are probleme de finanţare a balanţei de plăţi, în contextul amânării celei de-a treia tranşe de la FMI.
Datorie publică mică
Cu toate acestea, ţara noastră nu este supraîndatorată. Aici intervine şi diferenţa majoră între cele două ţări. Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, România nu riscă o criză similară cu cea din Dubai din cel puţin trei motive. Primul dintre ele se referă tocmai la gradul de îndatorare.
„Datoria României este sub 30% din PIB, cu rezerve valutare solide, de peste 28 de miliarde de euro. Din acest punct de vedere, România nu are nicio vulnerabilitate", a declarat Mihai Tănăsescu pentru „Adevărul". Pe de altă parte, Grecia are o datorie publică de peste 100% din PIB. Următoarele două motive sunt legate de sistemul bancar.
Potrivit lui Tănăsescu, băncile străine care au expunere pe Dubai World sunt instituţii fără prezenţă în România. „Acestea sunt bănci din Franţa, Germania şi Marea Britanie, fără subsidiare în ţara noastră", a spus oficialul FMI. Nu în ultimul rând, instituţiile de credit din România nu se află printre băncile cu expunere în Dubai World.
Riscuri există
Dubai World este o companie de stat, care încearcă să-şi rescadenţeze o datorie de 59 de miliarde de dolari. „Este o companie imensă, cu o îndatorare foarte mare şi este posibil ca acest fenomen să se întâmple şi în alt