Industria diamantelor a fost una dintre cele mai grav afectate de criza financiară globală, preţurile reducându-se chiar şi cu 30% în decursul ultimului an. Nicio companie nu a simţit însă acest lucru mai dureros decât grupul De Beers, cel mai mare producător din lume. Analiştii estimează că producţia sa va scădea cu aproape 50% după ce vânzările se vor prăbuşi la finele lui 2009. Problemele în cadrul companiei s-au simţit încă de la începutul anului, când De Beers a
Industria diamantelor a fost una dintre cele mai grav afectate de criza financiară globală, preţurile reducându-se chiar şi cu 30% în decursul ultimului an. Nicio companie nu a simţit însă acest lucru mai dureros decât grupul De Beers, cel mai mare producător din lume. Analiştii estimează că producţia sa va scădea cu aproape 50% după ce vânzările se vor prăbuşi la finele lui 2009.
Problemele în cadrul companiei s-au simţit încă de la începutul anului, când De Beers a închis toate cele patru mine de diamante pe care le deţine în Botswana. La nivel de grup forţa de muncă a fost redusă cu 23%, de la 20.500 de angajaţi ajungându-se la un număr de doar 16.000. Grupul mai deţine mine şi în Namibia, Africa de Sud şi Canada.
Profitul a scăzut, de asemenea, cu 99%, la 3 milioane de dolari, în prima jumătate a anului, în timp ce împrumuturile se situează în jurul valorii de 3,5 miliarde de dolari. Astfel De Beers a anunţat deja vrea să strângă până la un miliard de dolari printr-o emisiune de drepturi de preempţiune pentru a reduce datoria. Acţionarii grupului sunt de acord, în principiu, cu rularea emisiunii de drepturi, însă riscurile sunt foarte ridicate.
Supremaţia făcută bucăţi
Timp de ani de zile De Beers a fost gigantul industriei diamantelor de pe tot globul, aducând peste 90% din întreaga producţie mondială. Supremaţia sa a fost însă sfărâmată de intrarea pe piaţă a noi juc