De 25 de ani, Marius Rimbaşiu străbate lumea, pentru a nu rata premierele de la operă, fie că acestea sunt la New York, la Londra sau la Milano. Medic în Germania, clujeanul Marius Rimbaşiu (69 de ani) este celebru în lumea melomanilor pentru „limba ascuţită” cu care critică orice eroare regizorală.
Covent Garden, Metropolitan Opera, Scala din Milano, Opera din Viena sau cea din Paris sunt locuri comune pentru Marius Rimbaşiu. Clujeanul stabilit în Germania a ajuns cunoscut în lumea operei mondiale, deşi nu este artist şi nici nu a absolvit vreo şcoală muzicală. Puţini solişti sau regizori de operă, indiferent că se numesc Mario Zeffiri sau Marianne Cornetti, au scăpat de criticilele lui aspre sau vociferările în care-şi exprima dezaprobarea cu privire la spectacolele „proaste", chiar în timpul acestora.
Un împătimit al genului, de 25 de ani acesta participă la majoritatea premierelor de operă importante de pe mapamond, de la cele mai celebre precum Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York sau Covent Garden din Londra, până în locaţii exotice, cum ar fi Tunisia sau Algeria. Astfel, într-un sfert de secol, Marius Rimbaşiu a reuşit să bifeze până acum nu mai puţin de 250 asemenea spectacole.
Cu avionul preşedintelui Algeriei
Fost asistent la Catedra de Chirurgie maxilo-facială din cadrul Institutului de Medicină din Cluj-Napoca, medicul Marius Rimbaşiu a plecat din România în 1974 în Algeria, printr-un contract de cooperare româno-algerian, devenind în scurt timp conferenţiar, apoi profesor şi şef de clinică. După câţiva ani s-a mutat în Germania unde a avut propria clinică până anul trecut când s-a retras parţial din activitate, acum operând doar ocazional.
În paralel cu evoluţia carierei sale în medicină, clujeanul şi-a descoperit şi a cultivat pasiunea vieţii, devenind unul din cei mai cunoscuţi turişti culturali din lume. Ajuns