Scriitorul şi jurnalistul olandez Arnon Grunberg le-a povestit cititorilor români despre călătoria în Ucraina, în căutarea jumătăţii sale, intermediată de o agenţie matrimonială. Arnon Grunberg, 38 de ani, autorul celebrului roman „Istoria calviţiei mele“, a fost ca jurnalist sub acoperire în Afganistan, Guantanamo, Irak, Ghana.
„Literatură şi experiment social" a fost tema dezbaterii de la sfârşitul săptămânii trecute, organizată de revista „Noua literatură" şi Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România, cu prilejul lansării traducerii în limba română a reportajului „A Foreign Affair", realizat de Arnon Grunberg în Ucraina.
Prin intermediul unei agenţii matrimoniale, nonconformistul jurnalist a plecat în decembrie 2008 din SUA în ţara ex-sovietică pentru a-şi găsi o soţie sau mai bine zis pentru a cerceta întâlnirile stabilite între americani în căutare de partenere de viaţă şi ucrainience dornice să facă rost de un paşaport cu ajutorul căsătoriei.
„A Foreign Affair", rod al unui experiment social, face parte dintr-o serie de 15 reportaje realizate de autor după călătoriile experimentale pe care le-a întreprins în ultimii ani în Afganistan, Irak, Kosovo, Guantanamo, Ghana, dar şi în Elveţia, Bavaria sau în România.
Căsătoria ca afacere
O agenţie matrimonială din Arizona a organizat pentru câteva zeci de bărbaţi americani o călătorie în Ucraina, tărâmul tinerelor nerăbdătoare să înceapă o altă viaţă într-o altă ţară.
„Particularitatea acestei tranzacţii", scrie Grunberg, „este că unul dintre parteneri are un paşaport şi mijloace să călătorească, iar celălalt are un paşaport cu care nu poate călători şi, probabil, îi lipsesc şi mijloacele necesare. De ce este această tranzacţie diferită de celelalte tranzacţii pe care le numim «iubire»? Unde se sfârşeşte fenomenul «Mail-order bride» şi unde începe traficul de femei? Asta am vrut să