Noua metodă de examinare a stârnit nemulţumiri în şcolile târgoviştene. În premieră, cei aproape 6.000 de şcolari care se vor susţine Evaluarea Naţională în 2010 la Limba şi Literatura Română, vor avea de analizat un text non-literar, la prima vedere, care valorează 24 de puncte din notă.
Elevii vor avea în faţa ochilor un articol de ziar sau revistă, pe care vor fi nevoiţi să îl interpreteze la prima vedere, pentru care li se vor acorda 24 de puncte. Aceştia îşi vor exprima liber sentimentele, ideile şi atitudinile faţă de evenimentele sociale sau culturale subliniate în pressă, lucru care îi nemulţumeşte mai ales pe unii dintre cei de nota 10. Reporterii „Adevărul de Seară” au luat parte la ora de limba română, unde elevii s-au chinuit să interpreteze cîte ceva din ziar.
„Nu îmi convine noua metodă de evaluare, eu nu cred că voi reuşi să mă exprim liber la înălţimea aşteptărilor profesorilor. Cu toate că am aproape numai note de 10, nu am prea învăţat să mă exprim liber. Până acum am studiat comentariile textelor, am citit operele care ni s-au dat şi atât. O să fie foarte greu şi mă tem că o să obţin o notă mică. Nu e corect, după atâta muncă, să ajung la un liceu fără prestigiu”, a spus Alexandra, elevă în clasa a VIII-a de la şcoala numărul 2.
Profesorii nu au încredere în noua programă
Cu toate că programa este mult mai uşoară în comparaţie cu anii trecuţi, spun profesorii, îi debusolează pe copii. „Nu sunt neapărat împotriva textelor la prima vedere, ele îi pun pe copii în faţa unor situaţii nefabricate, dar nu este normal ca textul să fie non-literar. Elevii o să spună că am insistat să înveţe atâtea lucruri degeaba, o să fie debusolaţi. Textele, sau programa, aşa cum este ea, anulează ideea de literatură şi de limbă. Se poate aplica această metodă, dar la o limbă străină, în niciun caz nu este prea indicat la limba româ