Banca Naţională a României (BNR) va accepta titlurile de stat în valută emise de Ministerul Finanţelor Publice drept garanţie la facilitatea de credit Lombard, dar ar putea calcula colateralul prin aplicarea unei marje la valoarea titlului. "Lucrăm la regulament şi, în următoarele luni, vor putea fi acceptate titlurile în valută drept garanţie la Lombard. La fel ca Banca Centrală Europeană (BCE), vom aplica un haircut (marjă la valoarea nominală) pentru aceste titluri în valu
Banca Naţională a României (BNR) va accepta titlurile de stat în valută emise de Ministerul Finanţelor Publice drept garanţie la facilitatea de credit Lombard, dar ar putea calcula colateralul prin aplicarea unei marje la valoarea titlului.
"Lucrăm la regulament şi, în următoarele luni, vor putea fi acceptate titlurile în valută drept garanţie la Lombard. La fel ca Banca Centrală Europeană (BCE), vom aplica un haircut (marjă la valoarea nominală) pentru aceste titluri în valută, care va diferi pe mai multe paliere, în funcţie de volum, maturitate şi alte elemente", au explicat pentru MEDIAFAX oficiali ai Băncii Naţionale a României (BNR).
Pe de altă parte, banca centrală nu are în vedere să realizeze şi operaţiuni repo cu titluri de stat în valută, prin care ar putea injecta lichiditate în euro în piaţa interbancară. Principalul motiv pentru a refuza astfel de instrumente îl reprezintă faptul că BNR nu doreşte să-şi asume un risc valutar şi să ofere, printr-un eventual preţ cerut băncilor, indicii privind propriile predicţii pe cursul de schimb.
Băncile au titluri de stat de 2,3 miliarde de euro
BNR acordă lichidităţi în lei băncilor comerciale prin facilitatea de creditare pe termen scurt (credite Lombard), pentru care practică o dobândă cu patru puncte procentuale peste rata de politică monetară. În prezent, rata dobânzii la creditul Lombard este de 12% pe an. @