Câmpurile de exploatare a hidrocarburilor la care Petrom şi Romgaz au renunţat din motive comerciale pot genera afaceri importante pentru firme mai mici. Expert Petroleum vrea să atingă 5% din producţia Petrom în doi-trei ani, iar Zeta Petroleum va începe extracţia de gaze în 2011.
Monopolurile naturale din România au împărţit rezervele de gaze şi de ţiţei între cele două companii naţionale de profil, Romgaz şi Petrom, cea de-a doua fiind privatizată ulterior. Însă, în timp, acestea au renunţat la unele câmpuri numite depletate, unde rezervele sunt aproape epuizate, iar extracţia implică investiţii nejustificate pentru o cantitate mică de hidrocarburi, raportat la producţia totală a companiei. Astfel au apărut pe piaţa locală circa 20 de companii de petrol şi gaze specializate în acest tip de extracţie.
Însă cât de rentabile sunt zăcămintele depletate? „Aceste câmpuri pot fi eficiente din punctul de vedere al costurilor pentru o companie ca a noastră, care are un scop precis, o structură de costuri adaptată şi expertiză pentru a extrage mai multe resurse din astfel de perimetre", a declarat, pentru „Adevărul", Michel Louboutin, director general al Expert Petroleum.
Divizie a NT&S Energy Group, un grup de companii internaţionale specializate în operaţiuni de gaze şi petrol în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Europa de Est şi America, Expert Petroleum a achiziţionat în România, începând cu 2006, opt perimetre depletate, unde a început producţia în urmă cu câteva săptămâni.
Investiţii de zeci de milioane
„Obiectivul nostru este să avem rezerve dovedite de 50 milioane de barili echivalent petrol şi o producţie de 10.000 de barili pe zi în România în următorii doi-trei ani", a arătat Louboutin. Producţia pe care mizează Expert Petroleum echivalează cu 5,3% din cantitatea extrasă de Petrom, care, anul trecut, a avut o medie de 188.476 de bari