Dacă producătorii vor majora preţul cărnii, ar putea să rămână cu ea nevândută, pentru că românii se vor orienta către cea de import. Procesatorii spun că nu au niciun motiv pentru a scumpi mezelurile, în ciuda protestelor crescătorilor de animale, deoarece 70% din materia primă folosită este importată.
Producătorii de carne spun că vor majora preţurile cu peste 10% în primele luni ale anului viitor, dacă România nu va obţine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei în care se pot acorda ajutoarele de stat. Pe de altă parte, procesatorii susţin că motivele crescătorilor de animale sunt nejustificate şi „sinucigaşe" în acelaşi timp, întrucât românii vor prefera să cumpere produse importate, la preţuri mult mai bune.
„Nu au niciun motiv să scumpească, deoarece până acum subvenţiile nu s-au văzut în preţul cărnii, ci în profitul crescătorilor. Dacă se va scumpi carnea, vom importa şi mai mult decât până acum", a declarat Sorin Minea, preşedintele grupului de firme Angst. Totodată, Minea, care este şi preşedintele Patronatului Romalimenta, spune că, în cazul în care anul viitor va exista vreo scumpire a produselor de carne, aceasta va fi de maximum 2-3% şi va fi cauzată doar de o posibilă depreciere a leului.
De cealaltă parte, Gheorghe Caruz, unul dintre cei mai mari crescători de porci, spune că subvenţia reprezintă 20% din costul de producţie al cărnii, iar în lipsa acesteia, producătorii nu vor avea cum să susţină costurile şi vor fi nevoiţi să majoreze preţurile cu aproximativ 25%. „Dacă nu se găseşte o soluţie ca şi producătorii să poată obţine cât de cât profit, ei vor închide", afirmă Caruz.
Totodată, crescătorii de oi şi de vite ameninţă cu o scumpire şi mai mare a cărnii, de până la 50%, cauzată tot de lipsa subvenţiilor, în ciuda faptului că sunt conştienţi că le vor scădea vânzările.
Piaţa nu va suporta majorările @N