Liderii mondiali se reunesc luni, 7 decembrie, la Copenhaga, într-un summit considerat de mulţi ca fiind crucial pentru viitorul Planetei. Participanţii vor căuta un acord pentru înlocuirea Protocolului de la Kyoto, care expiră în 2012. Ce face România, pentru a limita schimbările climatice ?
Certificatele de emisie CO2 sunt o sursă de bani pentru România. Aceste certificate sunt de două tipuri : cele emise în contul statului şi cele pentru companii. Atât statul, cât şi agenţii economici s-ar putea folosi de aceste instrumente, astfel încât pe de o parte să facă rost de bani şi pe de altă parte să investească în tehnologii care să reducă emisiile de dioxid de carbon.
Certificatele de emisie CO2 ar putea fi o gură de aer proaspăt pentru marile companii poluatoare. Un bun mijloc de finanţare a proiectelor de mediu sau a firmelor. Aceste certificate au apărut în urma Protocolului de la Kyoto, atunci când statele lumii au realizat că trebuie să reducă într-un fel poluarea, pe fondul previziunilor sumbre privind efectele CO2 asupra mediului.
Marilor companii poluatoare li s-a dat şansa prin aceste certificate să obţină bani pe care să-i investească în tehnologii nepoluante.
România a fost dezavantajă însă din start, alocându-i-se un număr mai mic de certificate pe companii. De ce ? Explică unul dintre specialiştii români în acest domeniu, Adrian Simionescu, preşedintele societăţii de brokeraj Viena Grup.
"În primul rând pentru că s-a luat ca referinţă un an în care producţia industrială în general era redusă, producţia de energie (sunt cinci categorii de operatori care au primit astfel de certificate : cei din energie, industria siderurgică, petrochimie, industria varului). Într-adevăr, România este sub-alocată, per ansamblu. Grupurile mari străine prezente în România şi-au negociat ceva mai bine alocările şi majoritatea are chiar o supra-alo