Între 5 şi 33 la sută din cazurile de urticarie apar în zilele reci de iarnă. Cauzele apariţiei alergiei la frig nu sunt foarte clare. Evitarea temperaturilor scăzute şi antihistaminicele sunt singurele măsuri de a o ţine sub control, spun specialiştii.
Erupţiile cutanate şi mâncărimile sunt principalele simptome ale alergiei la frig. De obicei, persoanele predispuse se confruntă cu astfel de neplăceri în zilele geroase de iarnă, însă urticaria poate apărea şi după contactul cu obiecte reci sau după consumul unor alimente şi lichide reci.
„Alergia la frig poate apărea la orice vârstă, afectând mai frecvent femeile. Un factor de risc în evoluţia acestui tip de boală îl reprezintă şi prezenţa anumitor afecţiuni asociate", spune medicul primar alergolog Camelia Berghea, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia" din Bucureşti.
Cauzele nu sunt elucidate
Specialiştii spun că factorii ce declanşează urticaria la frig nu sunt foarte clari. Astfel, afecţiunea poate apărea fără o cauză evidentă şi poate avea o evoluţie similară celorlalte tipuri de urticarie.
Pe de altă parte însă, alergia la frig poate fi asociată cu unele boli precum infecţiile cu mycoplasme sau cu bacteria Borrelia, mononucleoza infecţioasă, infecţiile HIV, sifilisul, hepatitele virale cronice, afecţiunile autoimune sau chiar cu tumorile maligne.
„Toate aceste posibile boli asociate trebuie evaluate de medicul alergolog şi constituie substratul şi explicaţia pentru lista extinsă de investigaţii la care un pacient cu o aparent banală urticarie la frig poate să fie supus", mai spune medicul alergolog.
Antihistaminicele, singurul antidot
Pentru a trata alergia la frig, medicii recomandă în general terapia cu antihistaminice. Sunt de preferat antihistaminicele de generaţie nouă, lipsite de efecte adverse notabile. „Uneori, în cazuri cu evoluţie