Podgorenii cu tradiţie au scos primele vinuri ale lui 2009, licori trase la teasc din recolta de struguri a acestui an. Sursa: Adrian Scutariu
Primii care au turnat în pahare vinuri noi sunt cei de la Cotnari, Cramele Recaş şi Ostrov.
Doi sommelieri, specialiştii care aleg vinurile pentru restaurante, au comentat pentru EVZ vinurile care au apărut până acum.
„Esenţial la un vin nou este, în primul rând, gustul, care trebuie să-ţi lase impresia că mănânci un strugure proaspăt”, spune categoric sommelierul Sergiu Nedelea.
Vinul care merge cu plăcintă
Printre primele care au apărut pe piaţă, Cramele Ostrov au anunţat „Vinul nou” făcut din struguri din soiul Fetească Neagră. Sommelierul Daniel Zottu spune că „este foarte lejer şi cu o fructuozitate foarte bogată”.
În plus, el e de părere că se potriveşte de minune cu plăcintele dobrogene şi salatele bogate din aceeaşi zonă geografică.
Cei de la Cramele Recaş au fost ceva mai harnici şi au scos pe piaţă trei tipuri de vin în 2009. Din strugurii culeşi anul acesta au ieşit Feteasca Regală, Sauvignon Blanc şi „piesa de rezistenţă”, cum susţin specialiştii - „Solo Quinta”.
„Cum spune şi denumirea, «SoloQuinta» este ocombinaţie de cinci soiuri: Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Muscat, Merlot şi Chardonnay”, explică sommelierul Sergiu Nedelea
Flori de toamnă în pahar
Cotnari a venit cu „Frâncuşa din cer”, adusă de un paraşutist, iar la prezentarea din urmă cu două săptămâni a băut însuşi Ştefan cel Mare, evident, întruchipat de un actor.
„Un vin din struguri culeşi devreme, cu aciditate specifică unui vin nou şi foarte fresh”, îl caracterizează Nedelea.
Podgorenii de la Vinarte au scos şi ei „Floare de toamnă” - „un vin care îţi lasă un gust şi un miros puternic de cireşe