Întâlnirea liderilor lumii la Conferinţa ONU pentru schimbări climatice de la Copenhaga, unde se vor discuta chestiuni menite să ducă la semnarea unui acord internaţional, începe pe un ton pozitiv. Semne de alarmă privind efectele schimbărilor climatice sunt tot mai des trase în ultima vreme, iar în urmă cu aproximativ două săptămâni publicul a aflat înfiorătoarea veste că fenomenul încălzirii globale a cam fost exagerat de unii cercetători - presa a dat publicităţii peste o mie de emailuri trimise sau primite de profesorul Phil Jones, director al departamentului de cercetări climatice de la Univesritatea din Norwich (Marea Britanie).
În aceste scrisori se vorbeşte despre o conspiraţie pusă la cale de oameni de ştiinţă americani şi britanici care încercau manipularea opiniei publice cu privire la existenţa unor efecte covârşitoare ale schimbărilor climatice asupra Terrei. Cu toate acestea, tot mai mulţi oameni au început să conştientizeze că nu mai e de jucat cu natura. Am schingiut-o sute, mii de ani şi măcar acum, poate în ultimul ceas, ar trebui să o protejăm, mai ales că ea are puterea să se autoregleze. Trebuie doar ajutată.
Un studiu dat recent publicităţii de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene arată că, "dacă nu va fi oprită, încălzirea globală ar putea costa ţările bogate din Uniunea Europeană până la 65 de miliarde de euro pe an", informează publicaţia online Euractiv.ro.
Aşteptările reale de la summit-ul care începe la Copenhaga la 7 decembrie şi se sfârşeşte 11 zile mai târziu nu sunt foarte mari. Deşi cei mai mari poluatori ai lumii, Statele Unite şi China, şi-au propus să reducă drastic emisiile gazelor cu efect de seră - SUA cu 17% până în 2020 şi cu 42% până în 2030, iar China cu 40-45% până în 2020 (faţă de nivelul din 2005), un oarecare scepticism există în continuare.
În ceea ce priveşte Un