Traian Basescu - 50,33%, Mircea Geoana - 49,66%. Rezultate oficiale ale BEC dupa numararea a 99,13% din voturi.
Cum altfel decat de infarct putea fi sfarsitul acestor alegeri? Un final pe masura campaniei, dar mai ales pe masura primului mandat al lui lui Traian Basescu.
Pana sa ne dezmeticim bine si pana cand ultimul vot va fi contabilizat putem trage doar cateva concluzii preliminare.
In primul rand, la diferenta de cateva zeci de mii de voturi care se profileaza, daca rezultatul final va fi cel de acum, putem spune ca balanta a fost inclinata de romanii din diaspora care au iesit masiv, in numar record, la vot.
Adica de acei romani care traiesc in democratii asezate, unde s-au vaccinat impotriva manipularilor si au capatat o minima cultura politica. Nu-si mai vand votul pe o punga de malai si desfac cu intrebari logice staniolul oricarei promisiuni apetisante. 115 mii dintre ei l-au preferat pe Traian Basescu si numai 30 de mii s-au dus catre Mircea Geoana.
Multi dintre acesti romani din diaspora, mai ales cei stabliti de mai multa vreme in tari democratice, sunt cei care si-au parasit tara din cauza comunismului lui Ceausesecu sau a neocomunismului lui Ion Iliescu. Mai bine li se usuca mana decat sa-l voteze pe un urmas al presedintelui cosmarurilor lor.
Votul de duminica contine si o alta mare invatatura de minte: nimeni nu e depozitarul definitiv al unor voturi, iar matematica electorala nu functioneaza dupa formula "ale mele" + "ale tale" = "ale noastre". Daca voturile lui Crin Antonescu si Kelemen Hunor s-ar fi adunat matematic la cele ale lui Mircea Geoana, victoria aceastuia ar fi fost zdrobitoare. N-a fost asa.
Multi liberali, statistici ulterioare ne vor arata cati, au preferat sa stea acasa sau l-au votat pe Traian Basescu impotriva indicatiilor lui Crin Antonescu. In cazul ele