Preşedintele Băsescu va trebui să înveţe din ce i-au reproşat acei alegători care nu au votat CU Geoană, ci ÎMPOTRIVA sa, a lui Traian Băsescu. Al doilea mandat trebuie să stea sub semnul declaraţiei sale făcute după publicarea rezultatelor de către BEC: “le mulţumesc şi celor care nu m-au votat. Pentru mine sunt toţi români şi îi voi trata pe toţi la fel.” Doru Buşcu scria, iar Costi Rogozanu elabora despre Traian Băsescu Răzbunătorul şi Traian Băsescu Pacificatorul. Şi Alin Fumurescu se referă la ceva asemănător. Eu aş insista asupra motivelor pentru care ar fi important pentru însuşi Traian Băsescu să se schimbe. Unii spun că nu mai are nimic de pierdut, acum, la ultimul mandat. Eu n-aş fi atât de convinsă. Ba din contră. Are de pierdut mult mai mult.
Alegând practic un singur om în schimbul unei largi, foarte largi alianţe, de fapt în schimbul tuturor celorlalte forţe politice coalizate, românii au demonstrat că preferă în continuare preşedintele-voievod. Preşedintele-tătuc, personajul salvator care se luptă cu forţele răului, comunismului, mogulismului, etc. Pentru români, personajul rămâne în continuare factorul principal al politicii, nu programul, nu majoritatea parlamentară, nu pragmatismul. Românii îşi doresc în continuare un erou, nu o coaliţie. Iar un erou rămâne în istorie.
În acest al doilea mandat, Traian Băsescu trebuie să decidă cum rămâne în istoria ţării, în mentalul colectiv al celor care i-au acordat a doua şansă. Iar pentru un om cu orgoliul lui Traian Băsescu, aşa ceva nu poate fi neimportant. Criza economică ar trebui să fie impulsul necesar pentru a renunţa la micile ambiţii şi la interesele de grup, pentru a întinde mâna de partea cealaltă a culoarului, cum spun americanii. În interviurile acordate presei, şi-a recunoscut o parte din greşeli. S-a mândrit cu faptul că este un politician care îşi poate recunoaşte greşelile.