Să fie electoratul lui Crin Antonescu aşa de disciplinat pe cât crede şeful PNL? Cât vor conta în rezultatul alegerilor filmuleţul „Pumnul sau palma”, întâlnirea de taină a şefului PSD cu SOV, episodul „Timişoara” ori portiţele deschise spre „turismul electoral”? Nu ştim încă. Mai jos găsiţi totuşi câteva ipoteze de lucru, unele cu procentele aferente. Fiecare dintre ele poate decide preşedintele, date fiind scorurile strânse vehiculate în cursul zilei: diferenţe de 3-4 la sută între candidaţi, marjă de eroare +/- 3 la sută.
Voturi Antonescu în turul 1: 1,94 mil. Încotro?
În principiu, dacă votanţii lui Crin Antonescu ar respecta recomandarea acestuia, de a-l alege pe Mircea Geoană, candidatul PSD n-ar avea probleme. În practică, e puţin probabil ca toţi să fi revenit la vot (îndoieli mari ar putea fi mai ales în rândul celor care vedeau în Antonescu “a treia cale”) şi ca aceia care totuşi au ajuns la urne să fi fost cu toţii de acord cu soluţia Geoană. Probabil că în rândul lor există o parte care n-ar vota în ruptul capului cu PSD.
Turismul electoral. Cât la sută?
Conform datelor Biroului Electoral Central, în primul tur aproximativ 800 de mii de votanţi au pus ştampila în alte secţii decât cele în care sunt arondaţi. Legea permite cetăţenilor care nu sunt în localitatea de domiciliu să voteze în aceste secţii, unde, practice, nu există liste. Un demers necesar pentru cei care călătoresc, pentru categorii precum studenţii – ori pentru cei care nu şi-au înregistrat actele în localitate unde domiciliază de fapt. Dar şi o portiţă spre “turismul electoral”. Cel puţin aritmetic, călătoriile organizate de un partid sau altul, spre secţiile acestea speciale, pot contribui decisiv la rezultatul final.
“Pumnul sau palma”. Decontul
Astăzi este şi ziua “decontului” pentru filmuleţul cu Traian