Constructorii vor să-şi recupereze astfel pierderile pe care le-au avut pe parcursul acestui an. Unii cumpărători s-au lăsat deja convinşi şi au semnat antecontracte la ultimul târg imobiliar din 2009.
Motivele pentru care constructorii ameninţă cu creşteri de preţ sunt legate în primul rând de instabilitatea economică şi legislativă. „Există premisele de creştere a preţurilor, respectiv obligativitatea certificatului termic, creşterea TVA, precum şi faptul că un apartament care stă foarte mult la vânzare produce dobânzi la bancă, iar dezvoltatorii vor încerca să-şi recupereze aceste sume", spune Ion Cătuţoiu, managing partner Real Time.
Expozanţii de la ediţia Târgului Imobiliar Naţional (tIMOn) cred, în general, că preţurile au atins un minim istoric.
Profit minim pentru dezvoltatori
„La începutul anului 2009, preţul mediu pe metru pătrat pentru locuinţe prezente în târg era de 1.400 de euro pe metru pătrat plus TVA. În octombrie, s-a ajuns la un preţ mediu de sub 900 de euro, iar la sfârşit de an preţul mediu al apartamentelor prezentate continuă să fie sub 900 de euro pe metru pătrat", explică Vlad Vlăsceanu, director tIMOn.
În plus, preţurile minime înregistrate la sfârşitul acestui an sunt cele care pot fi suportate de dezvoltatori. „Profitul mediu este de 15 - 20%. O diminuare a preţurilor ar însemna o marjă mai mică de profit, ceea ce va duce la imposibilitatea dezvoltatorilor de a-şi plăti furnizorii, utilităţile şi alte cheltuieli. Cine vinde cu 900 de euro pe metru pătrat construit ori nu va finaliza proiectul niciodată şi plăteşti un preţ mic pe nimic, ori locuinţa este nefuncţională", a adăugat Cătuţoiu.
El crede că până la sfârşitul anului 2011, în Bucureşti şi Ilfov vor fi finalizate numai 4.000 de locuinţe. Ideea că preţurile vor reîncepe să crească i-a convins pe potenţialii cumpărători de case că a sosit momentul p