In Europa, ca si in Statele Unite, fabricile incep sa mearga putin mai bine. Cererea mondiala incepe sa-si revina usor, iar producatorii inchid din unitati. Totusi, anumite sectoare se confrunta in continuare cu supracapacitati enorme care risca sa afecteze inca mult timp profitabilitatea intreprinderilor, scrie Les Echos.
La nivel mondial exista mult prea multe uzine. Constatarea care reiese din date statistice oficiale, cat si din experienta de zi cu zi a sefilor de intreprinderi este clara: pe fondul recesiunii, industria mondiala se confrunta cu o criza impresionanta legata de supracapacitatile de productie. In cel mai dificil moment, in aceasta vara, fabricile americane nu erau utilizate decat in procent de 68% din capacitate in medie, cel mai scazut nivel inregistrat din 1967. Un procent "anemic" raportat la rata de 85% atinsa in cei mai buni ani si chiar la media de 81% inregistrata in decursul celor trei ani anteriori.
Productia isi revine treptat
In octombrie, procentul a urcat la aproape 71%. Si in zona euro rata de utilizare a capacitatilor industriale a inceput sa urce usor, avansand in trimestrul III la 70,7% fata de 69,6 procente in trimestrul anterior, conform datelor Eurostat. Totusi, istoric, aceste cifre sunt foarte fragile. "Va dura destul de mult pana cand vom reveni la normal", estimeaza Colin Ellis, economist in cadrul Daiwa Securities.
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? In timpul perioadei de boom, mai multi producatori au lansat investitii pentru a-si majora capacitatile de productie. Obiectivul, sa raspunda unei cereri care trebuia sa continue sa creasca. Totusi, odata cu prabusirea bancii americane Lehman Brothers si inceputul recesiunii, totul a fost dat peste cap. Exact in momentul aparitiei noilor fabrici anuntate, cererea s-a topit. Cazul transportului maritim este graitor. Contand pe dezvoltarea comertului mondi