În condiţiile în care una din şase persoane suferă de depresie sau de anxietate şi numai una din patru urmează un tratament, guvernul britanic a pus bazele unei strategii pentru o perioadă de zece ani, care vizează identificarea riscurilor de depresie şi facilitarea accesului pacienţilor la terapie, anunţă BBC.
În vreme de criză, însă, orice alocare suplimentară de fonduri este aproape imposibilă. În acest context, medicii spun că este mai bine să previi decât să tratezi.
Potrivit profesorului Louis Appleby, responsabil guvernamental pentru sănătate, depresia trebuie să devină o prioritate, deoarece afectează un număr mare de persoane şi poate determina afecţiuni conexe, precum atacul cerebral sau bolile cardiace. Din punctul său de vedere, foarte importantă este depistarea timpurie a acestei afecţiuni, dar şi prevenirea apariţiei sale prin crearea unui mediu sănătos dezvoltării copiilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertiza că, în 20 de ani, populaţia lumii va fi afectată de depresie mai mult decât orice altă boală.
Depresia la români
Şi în România problema este la fel de gravă. Potrivit unor rapoarte recente, la noi, depresia începe de la grădiniţă.
Deficit de atenţie (ADHAD) sau autismul sunt cele mai frecvente afecţiuni pe care le întâlnim la copiii români. Din fericire, programele de prevenţie par să dea roade, astfel că numărul copiilor care ajung la cabinetele de consiliere a crescut, în numai un an, de la 9.700 la 12.500.