Fănel Răileanu este prietenul francezilor de la asociaţia „Les amis de Panait Istrati". Şi-a dedicat viaţa marelui scriitor brăilean, pe care-l venerează
Profil:
Născut: 6 mai 1965, Baldovineşti, Brăila.
Studii: Facultatea de Ştiinţe Administrative şi ale Comunicării, specializarea Drept.
Ocupaţie: agent la Poliţia Comunitară Brăila.
Familie: căsătorit, un copil.
Pasiunea pentru marele scriitor brăilean Panait Istrati i-a adus necazuri şi deziluzii dar, cu toate acestea, nu s-a dat bătut. Fănel Răileanu, agent la Poliţia Comunitară Brăila, este omul care a avut de suferit de pe urma prieteniei pe care a închegat-o cu străinii, pe vremea lui Ceauşescu - şi ei pasionaţi de Panait Istrati.
„Când primeam câte o vedere din Franţa, eram chemat la Securitate. Eram întrebat ce relaţii am cu străinătatea", povesteşte poliţistul comunitar.
„Francezii m-au rugat să-i duc la casa lui Panait Istrati"
Pe când avea 17 ani, Fănel Răileanu s-a întâlnit, la Baldovineşti, cu câţiva turişti francezi, aflaţi în tranzit.
„M-au rugat să-i duc la casa lui Panait Istrati. Le-am spus că nu mai există, dar că ştiu locul unde fusese ea. Aşa i-am dus la nea Tudorache Istrati, ultimul moştenitor, ruda scriitorului. Acolo unde fusese casa, era o glugă de coceni", ne-a spus Răileanu.
Adolescentul pasionat de Istrati le-a fost apoi ghid francezilor, ducându-i în Grădina Mare, unde se află bustul scriitorului, precum şi la liceul „Panait Istrati".
A aflat, cu acest prilej, că Franţa se pregătea asiduu pentru Centenarul Panait Istrati, sărbătorit în 1984.
„Am mers la d-na Dobrin, la Comitetul de Cultură, şi i-am spus despre Centenarul