Cel mai mare parc eolian din Europa situat pe uscat va fi ridicat în Dobrogea. Compania cehă CEZ va începe construcţia toamna aceasta. România intră astfel în rândul ţărilor europene care obţin energie din resurse regenerabile. Pasul este unul important, deoarece aduce România mai aproape de ţinta Uniunii Europene de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu o cincime până în 2020. Luni debutează Conferinţa de la Copenhaga, asupra schimbărilor climatice.
Mori albe uriaşe care îşi mişcă paletele în bătaia vântului. Nu este o imagine tipic olandeză, ci una care ar putea deveni emblema Dobrogei.
Acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, pentru că lângă Constanţa va apărea cel mai mare parc eolian din Europa situat pe uscat, care va avea o capacitate de şase sute de megawati.
Proiectul va aduce România cu un pas mai aproape de cerinţele Uniunii Europene, care militează pentru folosirea resurselor regenerabile, crede doctorul Ionuţ Purica, expert pe probleme de mediu al Academiei Române.
"Eolianul este una din formele de energie regenerabilă care e foarte "la modă" în momentul ăsta ca mod de exploatare şi ca tehnologie pusă la punct până la un anumit nivel, care să poată să fie exploatată efectiv şi să aducă o contribuţie semnificativă. Când nu bate vântul pierzi din sistem se opresc şase sute de mega-wati de eolian, trebuie să ai o rezervă cu care să acoperi aşa ceva, iar vântul bate sau nu bate după cum vrea el. Chestia asta înseamnă că se va construi undeva sau se va angaja undeva o rezervă care să acopere aceşti şase sute de mega-wati", spune Ionuţ Purica.
Proiectul energetic în care compania cehă CEZ a investit circa un miliard de euro va dura până în 2010. Când va fi complet operaţional, parcul eolian va reprezenta aproape o treime din energia regenerabilă din România, incluzând şi enegia hidro.
Acest lucru poate aduce un plu