Istoria scrutinelor prezidenţiale strânse cu final neaşteptat are un precedent în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, din noiembrie 2000, unele dintre cele mai disputate din istoria ţării. Sursa: Reuters
Rezultatul final, în favoarea candidatului republican George W. Bush, a fost decis în statul Florida, victoria guvernatorului în exerciţiu al statului Texas fiind însă proclamată abia după o lună de la încheierea procesului electoral, din cauza unei uriaşe controverse legate de numărul voturilor. Disputa dintre cele două tabere a fost tranşată de Curtea Supremă de Justiţie a Statelor Unite.
În seara zilei de 7 noiembrie, Bush beneficia de sprijinul a 246 de electori, în timp ce democratul Gore obţinuse susţinerea a 255, Florida fiind singurul stat important unde numărătoarea voturilor nu se încheiase încă. Repartizarea celor 25 de electori ai statului peninsular ar fi înclinat definitiv balanţa în favoarea unui dintre cei doi candidaţi.
Potrivit legislaţiei electorale americane, un candidat câştigă alegerile prezidenţiale dacă dispune de sprijinul a cel puţin 270 de electori.
Curţile intră în joc
Presa americană îl dădea, încă din cursul serii alegerilor, câştigător pe vicepreşedintele democrat Gore. A doua zi, comisia electorală din Florida a anunţat însă că Bush a câştigat în realitate alegerile din statul american, la o diferenţă de doar 1.784 de voturi.
Potrivit legislaţiei electorale locale, dacă diferenţa dintre candidaţi este de cel mult 0,5 puncte procentuale, atunci voturile trebuie renumărate. Decalajul dintre cei doi, după renumărarea voturilor din cele 67 de ţinuturi ale statului, s-a redus în final la doar 300 de voturi.
Gore a contestat cifrele şi a cerut renumărarea buletinelor de vot, de data aceasta manual, şi nu cu ajutorul dispozitivelor electronice.