Indiferent de care va fi castigatorul alegerilor prezidentiale, actualul presedinte, Traian Basescu, sau liderul PSD, Mircea Geoana, un lucru este sigur: Romania nu isi va putea reveni din punct de vedere economic fara ajutorul Fondului Monetar International, cred analistii internationali.
Pentru a obtine deblocarea urmatoarei transe de la FMI, in valoare de 1,5 miliarde de euro, urmatorul Guvern, oricare ar fi el, trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9 procente din produsul intern brut, de la nivelul estimat pentru sfarsitul acestui an, de 7,3 procente din PIB.
Iar cheia pentru aceasta reducere, spun analistii Reuters, va fi micsorarea aparatului de stat, in cadrul caruia muncesc, in acest moment, 1,3 milioane de persoane, adica o treime din forta de munca totala din Romania.
Traian Basescu deja a fost de acord sa inghete salariile bugetarilor, sa reduca unele pensii si sa taie 150.000 de locuri de munca din sectorul public, masuri care ar putea, potrivit unor analisti, sa reduca sansele de crestere economica pe termen lung a tarii.
Pe de alta parte, economistii cred ca Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal nu ar reusi sa indeplineasca cerintele Fondului Monetar International, iar amanarile, oricat de mici, ar putea dauna leului, care s-a depreciat cu 4,7 procente fata de euro, in acest an.
Ce se intampla cu acordul FMI
In schimb, Traian Basescu nici macar nu are un Guvern pregatit, iar in cazul in care va fi declarat castigator final, iar Parlamentul nu ii va accepta propunerile pentru premier, ar putea declansa alegeri parlamentare anticipate, lasand Romania si fara Parlament si fara un Guvern stabil, pentru mai mult timp.
Or, FMI nici nu se gandeste sa deblocheze cea de-a treia transa din imprumutul extern in valoare totala de 20 de miliarde de euro, contractat