În luna octombrie, industria germană s-a confruntat cu o scădere neaşteptată a volumului de comenzi, cu 2,1% faţă de luna septembrie. În plus, programul rabla, care a stimulat vânzările Dacia, s-a încheiat.
Comenzile pentru export s-au redus cu 3,5%, în vreme ce vânzările realizate către gospodării au înregistrat un declin de 0,5%.
Ca urmare, ritmul de creştere al economiei germane ar putea încetini. Pe lângă volumul redus al cererii, industria germană se confruntă şi cu întărirea monedei unice europene şi cu încheierea mai multor programe de stimulare a economiei, cum este programul rabla.
Numărul doi mondial în producţia de autoturisme de lux, Daimler, a anunţat că îşi va muta anumite linii de producţia de autoturisme Mercedes în statul Alabama din Statele Unite, pentru a profita de deprecierea dolarului.
Unii analişti sunt de părere că Germania se va confrunta cu o nouă creştere a ratei şomajului, deoarece creşterea economică înregistrată după recesiune se pare că nu este sustenabilă.
Pe fondul creşterii volumului de comenzi, în SUA rata şomajului a scăzut în luna noiembrie la 10%, iar firmele americane au redus concedierile.
CITIŢI ŞI:
Cele mai puţine concedieri în SUA, de la începutul crizei
Exporturile, miză electorală şi previziuni sumbre
Tinerii absolvenţi, şomeri cu diplomă