Soluţiile cele mai bune sunt instalaţiile tip PDA, dar preţul acestor produse depăşeşte 1.000 de euro, la care se adaugă alţi 200 de euro pentru priza de pământ. Metoda prin care alegem să ne protejăm imobilul depinde de caracteristiciele construcţiei. Pentru mai multă siguranţă, nu ezitaţi să contactaţi un electrician.
Variantele pe care le aveţi la dispoziţie pentru protecţia unei case pot fi împărţite în două mari categorii: instalaţii paratrăsnet tip tijă simplă Franklyn sau instalaţii tip PDA (Personal Digital Assistant).
Instalatiile tip tijă simplă au avantajul unui cost redus al echipamentelor, dar dezavantajul unei protecţii reduse şi al unui cost de manoperă ridicat. În schimb, instalaţiile tip PDA au dezavantajul că trebuie poziţionate la o înălţime de minimum doi metri deasupra celui mai înalt punct al construcţiei.
Au avantajul că asigură o protecţie perimetrală în jurul punctului unde este montat paratrăsnetul. În funcţie de model, raza de protecţie variază între 21 şi 103 metri, potrivit reprezentanţilor companiei Paratrăsnet CTP. În anumite cazuri existenţa ploii, a ninsorii, a gheţii, contaminarea atmosferică sau alţi factori din mediul ambiant pun în contact electric cele două armături ale acestui produs, anulând acţiunea dispozitivului de amorsare şi transformând un produs de înaltă tehnologie într-o simplă tijă.
În cazul în care optaţi pentru un paratrăsnet tip tijă costurile acestuia sunt cuprinse între 150 şi 350 de euro în funcţie de complexitate. Un paratrăsnet tip PDA costă 787 de euro, fără TVA şi fără alte elemente auxiliare.
Atenţie la prizele de pământ!
Paratrăsnetele pot fi verticale sau orizontale. Inginerii electricieni au stabilit că nu contează forma vârfului, ci înălţimea şi legarea lui sigură la o priză de pământ cu rezistenţă de dispersie cât mai mică. Priza de pământ joacă aşadar un rol aparte.