Conferinţa ONU privind Schimbările Climatice şi strategia vizând controlul încălzirii globale a debutat, ieri, la Copenhaga. Reprezentanţi ai 192 de state şi peste 5.000 de jurnalişti au asistat la startul celor 12 zile de propuneri şi negocieri ce se anunţă a fi foarte dure.
Miza conferinţei din capitala Danemarcei, istorică prin amploarea sa şi supranumită „summitul pentru salvarea planetei", este să limiteze la două grade Celsius creşterea temperaturii medii pe suprafaţa Terrei.
Încă de ieri, scepticii şi criticii la adresa reuniunii au obiectat că aceasta are loc într-o ţară care nu respectă prevederile Protocolului Kyoto şi care nu a obţinut rezultate notabile în eforturile de reducere a emisiilor poluante, aşa cum arată un raport recent al Agenţiei Europene de Mediu.
Mai mult, cotidianul „Daily Mail" susţine că nota de plată a summitului va depăşi 143 de milioane de euro, iar lucrările acestuia vor produce aceeaşi cantitate de gaze cu efect de seră cât o întreagă ţară africană, respectiv 41.000 de tone de dioxid de carbon.
Totuşi, Danemarca a investit 2,4 milioane de euro pentru a dota Bella Center (edificiul unde se desfăşoară summitul) cu tehnologii de ultimă oră, pentru ca megaevenimentul pe teme de mediu să aibă un impact ecologic cât mai scăzut. Principalele modificări „eco-friendly" au fost făcute la sistemele de iluminare, de încălzire şi de aerisire ale sălilor de conferinţe.
Protagonişti rebeli cer sume fabuloase
Observatorii apreciază că principalii actori ai negocierilor vor fi ţări intens poluante, precum China, India şi SUA, dar şi unele emergente sau în curs de dezvoltare, ca Brazilia, Bolivia ori Africa de Sud, care sunt expuse schimbărilor climatice, dar care nu dispun de mijloacele financiare necesare pentru a contracara efectul lor devastator.
Brazilia, prin vocea minis