Companiile de leasing si cele de credite de consum au primit de la actionari aproape 136 mil. euro pentru sustinerea activitatii in perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, adica in primul an de criza, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Pentru a face o comparatie, in sectorul bancar au fost realizate majorari de capital in valoare de 325 mil. euro in primul an de criza, iar in domeniul asigurarilor - de 420 mil. euro. In conditiile in care piata de leasing si cea de creditare au fost puternic lovite de prabusirea cererii, iar provizioanele au urcat foarte mult din cauza inmultirii rau-platnicilor, nevoia de capital a companiilor a crescut.
"Majorarile de capital au fost realizate in principal pentru a acoperi cresterea provizioanelor. Pe langa aporturi de capital, multe companii au primit imprumuturi subordonate de la actionari pentru acoperirea cheltuielilor cu provizioanele", afirma Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
Astfel, in primul an de criza cea mai mare majorare de capital, in valoare de 21 mil. euro, potrivit datelor ONRC, a fost realizata la Fortis Lease. Pe locul doi in acest clasament se situeaza britanicii de la Provident Financial, care acorda credite de mica valoare la domiciliul clientilor.
Majorari de capital de peste 10 milioane de euro au mai fost realizate la companiile Ralfi (15,3 mil. euro, acorda credite de consum sub brandul GE Money), UniCredit Consumer Financing (10 mil. euro) si Domenia Credit (10 mil. euro, acorda credite ipotecare sub brandul GE Money).
Cele mai recente date publicate de Banca Nationala arata ca in primul semestru din acest an activele institutiilor financiare nebancare (IFN - in principal companii de leasing si de credite) au scazut cu un miliard de euro.
Companiile de leasing si cele de credite de consum au primit de la action