Intre timp, multinationalele continua sa aduca bani, intarindu-si filialele, afirma bancherul.
Multi patroni romani sunt preocupati in primul rand de conservarea standardului lor de viata, preferand sa deschida proceduri de insolventa a firmelor decat sa mai aduca bani, in timp ce multinationalele majoreaza capitalul filialelor, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.
"S-a ajuns la un adevarat fenomen. Se gandesc intai la acumularea la nivel personal si prefera sa-si tina banii in conturile proprii, inclusiv din afara, dovedind neincredere in perspectivele business-urilor pe care le-au creat. Remarcabil este ca multinationalele continua sa contribuie cu capital la sustinerea filialelor locale, aratand ca strainii au incredere in dezvoltarea pietei", a declarat Radu, seful uneia dintre cele mai mari banci de pe piata. El spune ca antreprenorii locali nici nu vor sa auda cand banca le solicita colateral sau capital suplimentar prin care sa arate un angajament personal in redresarea afacerilor si pe baza caruia sa primeasca noi finantari.
Bancherul avertizeaza ca astfel de comportamente vor ramane in bazele de date.
"In mod clar, toata istoria de acum se va pastra. Din pacate, nu am atins nivelul de antreprenor roman care vrea sa lase in urma o afacere de familie solida, chiar daca sunt si exceptii, cand se reinvesteste totul sau se retrage doar foarte putin din firma. Predomina o inclinatie spre protectia individuala si o necunoastere a limitei pana la care se poate implica banca."
Radu sustine ca nu este rolul bancii "sa duca in spate" o firma cu probleme, asa cum li se pare unor antreprenori, pentru ca banca nu participa la profitul firmei respective, ci primeste doar dobanda aferenta creditului, fiind normal ca patronul sa fie primul care duce povara pe timp de criza.
Si Patrick Gelin, presedintel