Imaginea care ne va ramane in minte dupa turul decisiv al alegerilor prezidentiale este topaitul vesel al lui Mircea Geoana de mana cu "fratele" Crin Antonescu dupa aflarea rezultatelor exit-pollurilor. Urmata de sampania cu Bruderschaft de la sediul PNL si incredibila rasturnare de scor care a urmat.
Ce-ar fi de spus la cateva ore dupa acest deznodamant neasteptat?, se intreaba Mihai Damian, pe Inventarul Stricaciunilor Politice.
De ce a castigat Traian Basescu?
Fostul si viitorul nostru presedinte a plecat in aceasta campanie cu un handicap enorm. Cel al unui mandat de cinci ani care se sfarsea intr-o perioada de criza economica, de care pe drept cuvant sau nu putea fi facut responsabil de catre electorat. A fost prima campanie in care guvernantii n-au dat pomeni electorale si nici n-au promis mariri de salarii.
Sau fiindca guvernul Boc a fost onest, sau, cel mai probabil, fiindca in actuala conjunctura pur si simplu nu existau bani disponibili. Mai mult decat atat, in plina campanie electorala, bugetarii s-au vazut nevoiti sa ia concediu fara plata cateva zile.
Crizei economice i s-a adaugat una politica, imputabila presedintelui in functie, care, refuzand candidatura lui Klaus Johannis pentru postul de premier, nu parea sa aiba vreo solutie pentru o majoritate de guvernare stabila. Care majoritate ar fi trebuit sa faca un buget si sa obtina banii atat de necesari din partea FMI. In aceste conditii, in mod deloc surprinzator, unele sondaje ii dadeau lui Mircea Geoana 8 procente avans acum doua saptamani.
Traian Basescu si-a axat campania pe modernizarea statului “care inghite resurse” si legat de aceasta pe un discurs anti-politicieni si impotriva marilor “moguli” care ii sprijina. Acestia din urma au raspuns coalizandu-se pentru a-l sprijini pe Mircea Geoana.
Si sprijinul lor s-a tradus pri