Mircea Geoană nu este singurul politician care a fost înfrânt de Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale.
În spatele său stau încolonaţi toţi cei care l-au sprijinit, explicit sau nu. Cu siguranţă, Mir cea Geoană este politicianul aflat, în momentul de faţă, în cea mai ingrată postură. Faptul că Traian Băsescu a reuşit să recupereze, pe ultima sută de metri, diferenţa din sondaje este consecinţa prestaţiei submediocre pe care Geoană a avut-o în ultimele zile dinaintea turului doi.
Înfrângerea evidentă suferită în confruntarea televizată, dar mai ales vizita nocturnă pe care Geoană a făcut-o la reşedinţa lui Sorin Ovidiu Vîntu au fost două erori majore, care au mobilizat la urne o parte dintre alegătorii lui Băsescu din 2004, care-l părăsiseră dezamăgiţi de eşecul luptei anticorupţie. Dacă PSD nu va intra la guvernare alături de PDL (ipoteză posibilă mai ales după marea coaliţie din 2008), Geoană va avea, cu siguranţă, de înfruntat o opoziţie puternică în PSD, care i-ar putea fi fatală la viitorul congres.
La pachet cu Mircea Geoană, foarte vulnerabil în propriul partid este Viorel Hrebenciuc. El este liderul grupării interne care, cu acordul lui Geoană, a acaparat puterea în PSD, marginalizându-şi rivalii şi contabilizând astfel foarte mulţi adversari. Aceştia nu vor rata cu siguranţă ocazia să-i mai reducă din pârghiile de putere deţinute în prezent.
Un alt politician afectat direct de victoria lui Traian Băsescu este Crin Antonescu. Preşedintele liberal a fost cel care a orientat PNL către PSD, a doua zi după primul tur de scrutin. Dacă PNL nu va ajunge la putere, presiunea internă asupra lui Crin Antonescu va creşte substanţial. Liderul liberal nu este la fel de vulnerabil ca Mircea Geoană în PSD. Electoratul său i-a urmat sfaturile în proporţie de 75%, potrivit estimărilor la ieşirea de la urne.