Ultima şansă pentru aflarea adevărului şi tragerea la răspundere a celor implicaţi reprimarea „Revoluţiei de la Cluj”, se va desfăşura astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timpul evenimentelor care s-au derulat pe 21 decembrie 1989, la Cluj Napoca, au fost împuşcaţi mortal, de către armată, 26 de clujeni, iar 65 au fost răniţi grav. Sursa: Mihai Șoica Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va lua în discuţie astăzi recursul formulat de Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei Cluj împotriva rezoluţiei procurorilor de la Parchetul General prin care generalul de brigadă Florian Caba, considerat creierul reprimării Revoluţiei de la Cluj a fost scos de sub urmărirea penală.
Generalul Dan Voinea, procurorul militar care a anchetat dosarele Revoluţiei, a declarat că generalul Florian Caba a fost cercetat penal într-un dosar în care mai erau cercetate şi alte persoane, ofiţeri de armată, între care şi fostul capitan Carp Dando, care a reprimat violent manifestările din Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, din 21 decembrie 1989, unde au murit 14 clujeni şi alţi 26 au fost răniţi.
„Generalul Caba a fost cercetat într-un dosar penal în care şi alţi militari, între care şi Constantin Degeratu, în prezent consilier prezidenţial, aveau un statut neclar în legătură cu faptele comise. Despre Degeratu s-a stabilit că acesta se afla la cabinetul comandantului Armatei a 4-a, generalul colonel Iulian Topliceanu şi transmitea mai departe ordinele primite de la acesta”, a spus Voinea. Caba, acuzat de instigare la omor Dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le va da dreptate revoluţionarilor clujeni atunci generalul în rezervă Florian Caba va fi cercetat penal şi trimis în judecată, după 20 de ani, pentru instigare la omor deosebit de grav.
Preşedintele Asociaţiei pentru Adevărul Revoluţiei din Cluj, Aurel Coltor, spune că generalul Flori