A doua tentativă de alegere a preşedintelui Republicii Moldova, după eşecul înregistrat pe 10 noiembrie, are loc astăzi în legislativul de la Chişinău. Sursa: EPA
În pofida negocierilor intense care au precedat scrutinul repetat, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a anunţat că va decide dacă îl susţine pe Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi singurul înscris în cursa pentru prima funcţie în stat, abia după plenara din această dimineaţă.
Mark Tkaciuc, deputat comunist şi fost consilier al lui Vladimir Voronin, a avertizat însă că partidul „va vota în mod disciplinat”, scrie portalul Unimedia. Unii lideri PCRM, precum Vladimir Ţurcan, au subliniat însă că vor să evite cu orice preţ anticipatele şi că vor susţine candidatura lui Lupu.
În încercarea de a dezamorsa criza politică, premierul Vlad Filat s-a întâlnit ieri cu liderii comunişti pentru a negocia un compromis, însă fără succes.
„O situaţie regretabilă”
Preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, care este şi liderul parlamentului, exclude categoric opţiunea anticipatelor, în timp ce şeful guvernului sugerează că autorităţile sunt pregătite pentru o „astfel de situaţie regretabilă”.
Conform Constituţiei, după două tentative eşuate de alegere a şefului statului, preşedintele în exerciţiu va trebui să dizolve parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, cel mai probabil în cursul anului viitor.
Însă, potrivit aceleiaşi legi fundamentale, dizolvarea legislativului nu poate avea loc mai devreme de un an de la precedentul act similar, înregistrat pe 15 iunie 2009. Marian Lupu poate fi ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor, motiv pentru care mai are nevoie de opt voturi din partea opoziţiei comuniste, dispunând deja de sprijinul celor 53 de parlamentari ai AIE.