Adevarul.es a încercat, pe parcursul zilei de duminică, să afle de la compatrioţii noştri care s-au prezentat la urne, ce speră să le aducă alegerile de astăzi, cum va fi ajutată diaspora în următorii cinci ani şi mai puţin pe cine au votat.
Faţă de primul tur al alegerilor pentru Cotroceni, prezenţa la urne a fost mai mare în turul doi, lucru valabil atât în ţară, cât şi în străinătate.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, până la 19, ora României, la secţiile de vot deschise în străinătate au votat, pe baza estimărilor preşedinţilor secţiilor, aproximativ 108.000 de cetăţeni români.
Aflat pentru prima dată în faţa urnelor, Norin Breban (22 de ani), din Maramureş, a votat pentru că „democraţia înseamnă schimbare şi nu ca pe vremea părinţilor, când un preşedinte era impus, iar votul o formalitate.”
Florin Adrian Dumitru din Vâlcea (20 de ani) lucrează în Zaragoza de doi ani ca instalator, iar pentru votul din această seară s-a sfătuit cu familia.
„Mama este politician în ţară şi am dorit ca prin votul meu să fiu alături de ea. Am votat pentru partidul din care face parte şi-i împărtăşesc convingerile. Prietena mea va fi jurist şi am rugat-o să pledeze pro si contra ambilor candidaţi. N-am obţinut rezultate spectaculoase. Ambii candidaţi au făcut şi lucruri bune şi greşeli”, spune Adrian.
„E datoria mea de cetăţean român să votez. Aş vrea să scăpăm de comuniştii care ne-au condus în ultimii 20 de ani. Vrem să se schimbe România, să simţim şi noi o schimbare în bine, să arate ca o ţară europeană. Să avem infrastructură şi să scăpăm de eterna şpagă şi favoritisme”, ne-a explicat Mariana Barbu, 34 de ani, din Balş, stabilită în Catalunya.
Află aici ce spun şi alţi români din Catalunya, Zaragoza şi Castellon