Se intampla relativ frecvent ca angajatii din companiile romanesti sa arda anumite etape atunci cand vine vorba de promovare pe scara ierarhica. In ceea ce priveste multinationalele, evaluarea in vederea avansarii se face mult mai strict si urmand un calendar relativ fix. Cum este mai bine?
"Promovarile in companiile locale se fac dupa un oarecare paternalism specific romanesc, mai mult se merge «pe incredere». Rareori meritele unui angajat dintr-o companie locala se transforma intr-o posibilitate de promovare", explica Sorin Roibu, managing director al firmei de executive search Arthur Hunt. El estimeaza ca diferentele salariale intre executivii din multinationale si cei din companiile locale sunt de aproximativ 20%, in favoarea primei categorii.
Iuliana Badea, sales manager in cadrul firmei de recrutare Lugera&Makler, este de parere ca diferentele salariale din multinationale si companiile romanesti apar atunci cand exista diferente si in responsabilitatile postului.
"Cu totul alte salarii au angajatii care lucreaza, de exemplu, pe functia de contabil
intr-o multinationala fata de angajatii cu aceeasi titulatura a jobului dintr-o companie romaneasca. Este clar insa ca diferente salariale exista: angajatii din multinationale castiga, in medie, cu 15- 20% mai bine decat cei dintr-o companie romaneasca, pe aceeasi functie", explica Badea. Ea a mai precizat ca, pe masura ce angajatii urca in organigrama, beneficii precum masina sau telefonul mobil pot beneficia de imbunatatiri in cazul multinationalelor.
Salarii de 4 ori mai mari in multinationala fata de stat
Alina R., 25 de ani, care se ocupa in prezent de procesele de recrutare in cadrul unei multinationale prezente pe piata locala, a lucrat timp de un an in cadrul unei companii de stat.
"Lucrez de un an si jumatate in multinationala. Comparativ cu salariul obtinut in s