Pe tot parcursul anului 2003 primarul Gheorghe Funar şi consilierii locali s-au aflat într-un conflict care a fost stins abia după intervenţia Justiţiei. S-a ajuns astfel ca administraţia locală practic să nu funcţioneze. Efectele acestui derapaj s-au văzut mai ales pe plan economic.
Scandalul dintre primar şi consilierii locali a început la mijlocul anului 2002 şi s-a prelungit până în decembrie 2003. Nemulţumit de faptul că nu i-au fost aprobate o serie de proiecte de hotărâri, primarul Gheorghe Funar nu a mai convocat Consiliul Local şi, invocând apoi lipsa de activitate a consilierilor, a cerut dizolvarea forului şi organizarea de alegeri anticipate. El l-a acuzat pe prefectul de atunci, Vasile Soporan, că nu respectă legea şi că menţine ilegal în viaţă consiliul. În replică, Soporan a solicitat arestarea lui Funar, menţionând că acesta pune în pericol ordinea de drept din Cluj.
Şedinţe în fiecare zi
Întregul circ părea că a luat sfârşit la finele anului, când Curtea de Apel Cluj l-a obligat pe primar să convoace şedinţe de Consiliul Local. Gheorghe Funar a berevtat, însă, o nouă metodă de a-i chinui pe consilieri: i-a convocat pe consilieri la şedinţe în fiecare zi pentru a recupera proiectele de hotărâri care nu fuseseră dezbătute vreme de câteva luni.
Efecte resimţite ani de zile
„Efectele acestui blocaj administrativ s-au simţit atât în perioada respectivă, cât şi mai târziu. Clujul avea şansa unei dezvoltări rapide atunci.Oraşul a pierdut foarte mult, a avut nevoie de patru-cinci ani pentru ca lucrurile să se aşeze pe un făgaş normal. Startul investiţiilor, al dezvoltării imobiliare din oraş, a fost amânat, investitorii fiind speriaţi de situaţia din administraţie şi refuzând să se îndrepte spre Cluj-Napoca”, consideră Iosif Pop, actualul preşedinte al Consiliului Civic Local şi fost preşedinte al Băncii Tra