Unii analişti economici estimează că rezultatul alegerilor prezidenţiale din România ar putea prelungi instabilitatea politică, şi susţin că formarea cât mai rapidă a unui guvern este prioritară, informează Reuters.
Nicolae Alexandru Chişdeciuc, economist-şef al ING Bank România: Ar trebui să ne aşteptăm la o reacţie negativă a pieţei pe termen scurt, pentru că investitorii străini erau poziţionaţi pentru o victorie a lui Geoană şi un guvern rapid. Era important să avem curând un guvern, crede , potrivit Reuters.
Banca Naţională nu poate sta deoparte acum, este probabil că vom vedea mai multe intervenţii pe piaţa valutară, iar în ce priveşte acordul cu FMI, tot ce contează acum este să avem curând un guvern, însă probabilitatea de a avea un executiv în acest an, aşa cum se aşteptau străinii, a scăzut semnificativ.Toată lumea aşteaptă planurile lui Băsescu. Cea mai mare temere sunt alegerile anticipate. Pe termen mai lung, ar trebui să ajute, pentru că ar trebui să îi fie mai uşor lui Băsescu să implementeze reforme dureroase. Punctele lui de vedere sunt în acord cu cele ale FMI. Însă nimic nu este sigur acum. În acest stadiu, a nu avea alegeri anticipate este cheia, susţine expertul ING.
Gyula Toth, analist strategic de la Unicredit, Viena:Rezultatul surprinzător al alegerilor ar putea pune presiune asupra pieţelor din România. Pe de altă parte, va da probabil BNR mai mult impuls pentru a interveni.
Tim Ash, şef al departamentului de cercetare de la Royal Bank of Scotland: Întrebarea este dacă Băsescu va căuta o soluţie de compromis, cooptându-l pe unul dintre diverşii candidaţi de compromis din tabăra opoziţiei, sau va merge înainte cu agenda sa anterioară de a-şi asigura un candidat loial din PD-L pentru postul de prim-ministru.Cea de-a doua strategie va rezulta probabil în alegeri parlamentare anticipate, care nu vor face decât să prelungeas