Substanţele care dau culoare fructelor curăţă vasele de sânge, menţin creierul tânăr şi vă ajută să luptaţi contra cancerului. Sursa: Hepta
Substanţa care dă tomatelor culoarea roşie, licopenul, contribuie la prevenţia cancerului de prostată. Zahărul care face merele să aibă un gust dulce (pectina) ajută vasele de sânge să-şi recapete elasticitatea.
Aşadar, nu este greşit să folosiţi sucurile de fructe pe post de panaceu şi să preveniţi instalarea afecţiunilor cronice: boli de inimă, de colon, diabet.
Roşii şi sfeclă, antidot pentru oboseală
Sucurile de roşii, de morcovi şi de sfeclă sunt o sursă importantă de betacaroten, licopen şi antioxidanţi naturali care ajută organismul să lupte contra bolilor cronice. Licopenul din sucul de roşii scade riscul apariţiei cancerului de prostată, iar pectina din mere ajută la curăţarea intestinelor şi vaselor de sânge.
„Sucul de roşii are aminoacizi, săruri minerale şi vitamine. Trebuie băut cu prudenţă, deoarece poate provoca şi urticarie”, spune nutriţionistul Gabriela Berechet, de la Romalimenta.
Un suc ce poate fi folosit pentru tratarea migrenelor, dar şi pentru a depăşi stările de slăbiciune este cel de sfeclă roşie. Totodată, reduce şi tensiunea arterială.
Atenţie însă că sucurile pot avea mult zahăr şi calorii. O cană de suc de mere poate avea la fel de multe calorii ca o bomboană. Limitaţi-vă la un singur pahar pe zi.
„Sucul natural de fructe sau legume poate constitui o porţie din cele cinci pe zi de fructe şi legume recomandate”, mai spune Berechet. Sucul de rodie ajută la buna funcţionare a creierului şi vă poate feri de unele forme de cancer, cum este cel de colon, spre exemplu, iar sucul de afine, bogat în vitamina C, este vital pentru un sistem imunitar sănătos. Aceste fructe menţin creierul sănătos şi vă feresc de demenţ