Cum gândea PSD înainte de turul II:
„De data aceasta, noi trebuie să fim primii care atacă pe tema fraudării alegerilor"
În cursul după-amiezii de ieri, am primit un document din partea „echipei de consultanţi ai PSD" pentru „preşedintele Geoană", prin care se face o paralelă a modului în care opinia publică a fost manipulată, în 2004, cu exit-poll-urile şi cum s-ar încerca şi acum acelaşi lucru. Pesediştii susţin că exit-poll-urile din seara primului tur de scrutin s-au folosit pentru a declanşa ofensiva pe tema fraudării.
În continuare, vă prezentăm scrisoarea primită pe adresa redacţiei:
MEMO turul II ofensiva pe tema fraudării alegerilor
1. Nu repetaţi greşeala din alegerile prezidenţiale 2004
În 2004, Adrian Năstase a câştigat primul tur de scrutin în faţa lui Traian Băsescu la o diferenţă de peste 7% (40,94% faţă de 33,93%). Această diferenţă ar fi trebuit să îi ofere o victorie fără probleme în turul II. Cu toate acestea, Adrian Năstase a pierdut alegerile.
Motivul principal al eşecului din 2004 este campania agresivă realizată de tabăra candidatului Alianţei PNL-PD pe tema fraudării alegerilor.
Acuzaţia că PSD a fraudat alegerile a fost vehiculată încontinuu prin intermediul televiziunilor şi a presei scrise, prin intermediul campaniei de afişaj şi prin intermediul internetului. Efectele acestei campanii au fost mobilizarea electoratului lui Traian Băsescu, concomitent cu demobilizarea electoratului nostru. PSD a reacţionat tardiv şi greoi, fiind în permanentă defensivă.
Nu trebuie uitate nici exit-poll-urile din seara celui de-al doilea tur de scrutin. Exit-poll-urile din seara de 12 decembrie 2004 arătau iniţial un mic avans pentru Adrian Nastase (51% faţă de 49%). Sub presiunea generată de acuzaţiile de fraudare, institutele nu au avut curaj să anunţe un rezultat aşa de strâns şi au dat egalitate 5