Exporturile catre Olanda si Germania au crescut cu peste 10% in primele opt luni ale acestui an fata de perioada similara a anului trecut daca sunt calculate in lei.
Exprimarea valorii in lei a fost artificiul de care s-a folosit presedintele Traian Basescu in dezbaterea din data de 3 decembrie cu contracandidatul sau in cursa prezidentiala Mircea Geoana pentru a evidentia ca exporturile nu au scazut in toate tarile partenere. In general, exporturile si importurile se exprima in euro.
"Pe ce piete au scazut exporturile?", l-a interogat Basescu pe Geoana in dezbaterea de joia trecuta. "Pe pietele occidentale", a raspuns dupa o scurta ezitare Geoana.
Pentru a sublinia ideea ca pe unele piete exporturile au crescut, castigatorul la muchie al alegerilor, Traian Basescu, a spus ca "in aceasta perioada de criza, exporturile au crescut in Olanda, in Germania si in Italia".
La volumele exprimate in euro, in Olanda exporturile au scazut cu 2,5%, in Germania cu 4,8%, iar in Italia cu 19,5%.
Valentin Brebenel, consilier in cadrul Ministerului pentru IMM-uri, Comert Exterior si Mediului de Afaceri, spune ca exprimarea exporturilor in lei este utilizata in analize si raportari, pentru ca impactul cursului afecteaza si valoarea schimburilor comerciale. In decurs de un an, cursul s-a depreciat cu 15% pana la 4,3 lei/euro.
Avantajul leului slab
"De exemplu, acum doi ani, cand exportam aceeasi masina in Uniunea Europeana luam mai putini bani pe ea decat acum. Pe acelasi produs, in cazul unui leu mai slab, exportatorii obtin mai multi lei. Insa trebuie analizate si costurile exprimate in euro pe care le are firma. Profitul va rezulta doar pentru costurile exprimate in lei si in cazul in care acestea nu cresc", explica Brebenel unul dintre motivele pentru care exporturile se mai exprima si in moneda nationala. "Este corecta exprimarea expo